Zámek Dalečín - tyrolská chata uprostřed Vysočiny

Výraznou dominantou obce Dalečín je nejen zřícenina zdejšího hradu a také vedle ní stojící zámek s velmi pohnutou a zajímavou historií. Původně renesanční stavba byla koncem 19. století přestavěna ve stylu tyrolských chat, což je v našem regionu opravdovou raritou. Poslední šlechtickou majitelkou byla komtesa Františka Coudenhove-Honrichs, která v roce 1917 vstoupila v Brně do Kongregace sester Těšitelek a věnovala se péči o chudé nemocné.

V roce 1919 proběhla pozemková reforma a většinu pozemků šlechty vyvlastnil stát. Roku 1924 byly komtese Františce propuštěny ze záboru některé statky, mimo jiné statek Dalečín, včetně zámku, zříceniny hradu a místní přádelny. Díky materiální i personální pomoci z kunštátského panství, kam zámek i hrad Dalečín patřil, byl v roce 1926 postavěn v Rajhradě klášter sester Těšitelek, a sestry mohly provozovat bezplatné ošetřování nejen v Brně, ale i v jiných městech Čech a Moravy. V roce 1939 sestra Anežka – komtesa Františka převedla vlastnické právo na panství Kunštát věnovací listinou na Kongregaci těšitelek.

Brzy na to ale přišla válka a zámek se stal výcvikovým střediskem Hitlerjugend. Koncem války zde sídlila jednotka SS, jejímž úkolem byl boj proti rozrůstajícímu se partyzánskému a odbojovému hnutí. Po osvobození se vrátil zámek do vlastnictví rajhradského kláštera, nicméně již počátkem 50.let byl veškerý církevní majetek převeden do užívání státu. V té době už z původního interiéru nezbylo prakticky nic, i když zámek přes svůj neokázalý zevnějšek byl dříve velmi bohatě zařízen. V inventáři dalečínského zámku z roku 1886 je jmenováno více než deset pokojů, například Červený pokoj, Modrý pokoj pro hosty, hraběnčin salón, dva pokoje pro komtesy, pracovna hraběte, dvě ložnice, jídelna a další. V přízemí se nacházela kuchyně a místnosti pro služebnictvo.

Nyní je v zámečku umístěna kancelář obecního úřadu, ordinace lékaře a obecní byty. V letech 1998 až 199 proběhla rozsáhlá rekonstrukce vnějších fasád, střechy a dřevěných balkónů.

Zdroj : vývěska na hradu Dalečín

Zpět na přehled

Fotogalerie

Komentáře

Žádné příspěvky

Přidat příspěvek

Maximální počet znaků pro zprávu je 1000. Napsáno znaků: 0
Není povoleno vkládání HTML.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (0.3 + 39.3) *

Údaje označené hvězdičkou a tučně jsou povinné.

Nahoru